Що таке фраголіно?
Fragolino (фраголіно) — це одне з найвідоміших італійських ігристих вин, яке можна впізнати за полуничним смаком та ароматом. Воно має приємну солодкість і свіжий аромат, в якому добре відчувається смак стиглої соковитої полуниці. На перший погляд може здатися, що це ігристе виготовлене саме з полуниці, але це не так. Fragolino роблять з винограду. У статті розповідаємо, що таке Fragolino (фраголіно), яка його історія, а також поділимося з вами порадами, як вибрати і як подавати це чудове італійське вино.
Що таке Fragolino (фраголіно)
Fragolino — це досить нове вино, яке стало популярним в Італії, а потім популярність цього вина поширилася в США та в інших країнах світу. Сьогодні словом Fragolino називають декілька видів вин, але автентичне Fragolino виготовляють з сорту винограду Ізабелла. Проте сьогодні виготовляти Fragolino саме з цього сорту винограду офіційно заборонено, і його виготовляють з інших сортів винограду, оскільки при виробництві вина з сорту винограду Ува Американа або Ізабелла важко контролювати рівень метанолу, який може спричинити багато шкоди для здоров'я. Дехто вважає, що цей сорт винограду заборонили, оскільки він є американським, а не автентичним італійським.
То як американський сорт винограду потрапив в Італію, яка знаменита своїми виноградниками та локальними сортами винограду? Все було пов'язано з епідемією філоксери — шкідника, який масово винищував виноградники в XIX столітті. Наприкінці XIX століття через філоксеру постраждали чи не всі європейські виноградники, і тоді італійці завезли американський сорт винограду Ува Американа або Ізабелла, який був стійким до філоксери. І саме з цього сорту винограду італійці навчилися робити ігристе вино, яке має дуже насичений полуничний смак.
Сьогодні фраголіно роблять з інших сортів винограду, а деякі виробники додають ароматизатори, щоб Fragolino мало цю традиційну полуничну ноту.
Як вибрати фраголіно
Fragolino можна вибирати як за солодкістю, так і за кольором. Воно буває здебільшого солодким, але трапляються і напівсолодкі пляшки. Fragolino може бути білим, рожевим або червоним. Вибирайте те, яке вам смакує найбільше за солодкістю чи кольором. Також ви можете вибирати за кислотністю. Зазвичай вона низька у Fragolino, але дуже виразна. Коли вибираєте Fragolino, звертайте увагу не тільки на місце виготовлення, а й на місце, де були виноградники, а також на те, з якого купажу винограду виготовлене це вино. Найкраще куштувати Fragolino, яке не містить додаткових ароматизаторів. Лише так можна відчути справжній смак та аромат цього дивовижного вина. Fragolino — це вино, яке не має потенціалу для витримки, тож його потрібно спожити орієнтовно протягом року-півтора після розливу в пляшки. Молоде фраголіно смакуватиме найкраще і так найкраще розкриється його смак і аромат.
Як подавати фраголіно
Фраголіно найкраще подавати охолодженим. Оптимальна температура для цього вина — 6-10 градусів Цельсія. Це допомагає підкреслити його свіжість і фруктові ноти. Рекомендується не тримати пляшку в холодильнику, а охолоджувати фраголіно у відерці з льодом перед подачею. Відкриту пляшку також тримайте у відерці з льодом.
Подавати фраголіно краще у високих фужерах для ігристих вин або келихах для шампанського. Наливайте не більше двох третин склянки. Щоб налити фраголіно, келих не потрібно нахиляти, нахиляйте пляшку. Можна легенько стукнути келих пляшкою — вважається, що це допомагає бульбашкам правильно розподілитися по келиху, а також сприяє розкриттю смаку та аромату вина.
Завдяки яскравому насиченому та унікальному смаку Fragolino може бути як самостійним аперитивом, так і чудово пасуватиме до різних страв — м'ясних страв, червоного м'яса, морепродуктів, традиційних італійських ковбас, сирів та пасти. Крім цього, Fragolino пасуватиме до фруктів та десертів, особливо до тих, які містять фруктові та ягідні начинки. Наприклад, Fragolino можна подавати до тарти з ягодами.