Що потрібно знати про бездріжджовий хліб
Бездріжджовий хліб рекламується, як більш корисний і необхідний для здорового харчування. Насправді, печені вироби, які не містять дріжджі, підходять далеко не всім. Що потрібно знати про цей хліб, щоб не додати проблем свому самопочуттю.
Дріжджі звинувачують в тому, що вони провокують здуття живота, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, розвиток чужорідної флори в кишечнику. Бажання виключити дріжджовий хліб з раціону не завжди доцільне. Захоплення хлібом на заквасці має як плюси, так і мінуси.
Види бездріжджового тіста
Старі рецепти хліба, ще до винаходу дріжджів, - це хлібні коржі. Готувалися вони з мінімуму доступних інгредієнтів, і на сьогоднішній день є здоровою і корисною їжею.
Листкове тісто також виключає дріжджі в своєму складі. В листковому тісті багато масла, яке робить випічку легкою і повітряною. Воно ідеально підійде для випічки пирогів, але абсолютно не підходить для бутербродів.
бездріжджовий хліб
Існує хліб, який випікається на соді або розпушувачі. Він поступається виробам на дріжджах, але цілком може служити гідною заміною. Содовий хліб має щільну структуру, а хліб на заквасці максимально схожий на дріжджовий, і саме йому віддає перевагу більшість, хто вирішив відмовитися від вживання дріжджів.
Заквасок для хліба існує чимало. Їх готують на йогурті або кефірі, на хмелі або житі. Якщо ти готуєш такий хліб самостійно, то процес приготування самої закваски може бути вельми важким і непростим. Та й відрізнити дріжджовий хліб від приготованого на заквасці вельми важко, чим і користуються недобросовісні виробники.
Плюси бездріжджового хліба
Такий хліб корисний всім, хто має тимчасові проблеми або хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту. Він легко засвоюється, не викликає здуття і болю, які супроводжують його. Тим, хто страждає дисбактеріозом, бездріжджовий хліб допоможе уникнути проблем з мікрофлорою.
Бездріжджовий хліб містить чимало харчових волокон і стимулює роботу кишечника, виведення шлаків з організму. Потрібно впевнитися, що такий хліб виготовлений з борошна грубого помелу - тоді він буде максимально корисний і стане відмінним доповненням до твого раціону.
Мінуси бездріжджового хліба
Тим, у кого не міцні зуби і швидко стирається емаль, а також є запалення ясен, вживання бездріжджового хліба протипоказано. Тверда структура хліба стане додатковим навантаженням на зуби.