Солодкий і соковитий кавун люблять як дорослі, так і діти. І не даремно, адже в кавуні міститься велика кількість корисних речовин. Крім того, цю ягоду вважають дієтичним продуктом.
Однак, чи всі кавуни однаково смачні, а головне – корисні? Звичайно, ні. Лише стиглі та не нашпиговані нітратами. Як же перевірити самостійно кавун на нітрати?
При поверхневому огляді, перші ознаки нітратів у цій ягоді можна помітити у вигляді жовтих грунтових плям на корі. Всередині такий кавун матиме помаранчевий віддітнок навколо насіння і пухку консистенцію. Додати сумніву мають і грубі білясті волокна, і пустотіла м'якоті.
Загалом, у різних частинах кавуна концентрація нітратів різна: найбільше їх міститься в м’якоті біля шкірки (приблизно 3 см.).
Ніколи не купуйте кавуни з пошкодженою кіркою. І ні в якому разі не дозволяйте продавцеві вирізати шматок з вашого кавуна, щоб продемонструвати його смак і якість. Справа в тому, що на солодкій, нагрітій сонцем поверхні, бактерії розмножуються неймовірно швидко. Достатньо невеликого пошкодження шкірки, щоб кавун викликав у вас шлунково-кишковий розлад.
Ніколи не зберігайте розрізаний або недоїдений кавун при кімнатній температурі. Це теж саме, що купити пошкоджений плід. Якщо не доїли кавун, приберіть його у холодильник.
Для того, щоб відрізнити кавун, який був вирощений без використання нітратів від «нітратного» потрібно подивитися на м’якоть. М’якоть нітратного кавуна насичена червоним кольором з легким фіолетовим відтінком, а волокна, що йдуть від центру до кірки, жовтого кольору. У хорошому кавуні вони білі.
Під час розрізання кавуна зверніть увагу на зріз - у нітратного кавуна він буде рівним, глянцевим, а у справжнього — зернистим.
Ранні і скоростиглі ягоди з більшою вірогідністю можуть бути з нітратами. Почекайте до серпня-вересня, коли розпочнеться сезон цієї ягоди в Україні.
Перша ознака стиглого кавуна — легкість. Тобто стиглий кавун легше незрілого. До речі, з цієї ж причини стиглий кавун не тоне у воді, а незрілий опускається на дно. І «звучать» кавуни по-різному. Якщо постукати по стиглому кавуні, то звук буде чистим і дзвінким, в той час як звук незрілого кавуна — глухий.
Сухий хвостик— ще одна ознака стиглого плода. Коли кавун дозріває, батіг, що з’єднує його з рослиною, висихає і відпадає.
Зверніть увагу і на світлупляму на боці кавуна. Вона повинна бути яскраво-жовтого або оранжевого, але не білого кольору.
Смужки на кавуніповинні бути максимально контрастними, а кірка повинна бути дуже твердою.
Будьте постійно у курсі подій, якими живе Біла Церква, – підписуйтесь на канал 04563.com.ua у Telegram та Facebook!