Останнім часом в нашому місті кількостінових кав’ярень зросла майже втроє чи вчетверо, у порівнянні з минулим роком . Такими темпами вони, мабуть, вже побили рекорд із народжуваності в нашому місті. Звичайно, - це жарт. Але, як то кажуть, - в кожному жарті є доля жарту, а все інше - то є чиста правда. Чому вони постійно відкриваються?
Яку каву п’ють Білоцерківці?
Кава є другим після нафти товаром по затребуваності на світовому ринку – он як воно, тоді зрозуміло.
Тому ми вирішили з’ясувати, якою саме кавою нас пригощають у кав’ярнях.
І ми вирушили до кав’ярень. Як з’ясувалось, у більшості кав’ярень нашого міста каву використовують середньої якості та обсмаження зерна арабіки з робустою, у співвідношенні 80 – 70% (арабіка) на 20-30% (робуста). Це доволі непогано, така собі золота середина. Чому? Бо кава має приємний смак, аромат та відносну міцність. Тому і ціна більш-менш однакова, коливання у одну-дві гривні на популярні еспресо та амерікано в рахунок не беремо.
Ну на питання ми відповіли, пийте каву сміливо, вона натуральна та смачна. Тому надалі йдуть припущення та роздуми, можливо хибні, десь неточні. Головна мета автора - не занурити вас на сто відсотків у різноманітність сортів та видів кави, обробку та тому подібне. Ні. Для цього існує безліч професійних ресурсів. Автор надає тільки зверхньо, але про головне. Також не було на меті образити чи звинуватити у непрофесіоналізмі, навпаки, - майже всі працівники кав’ярень відповідали на питання дуже професійно та зі знанням своєї справи. Але я вас мав попередити.
Ось, що вам потрібно все ж таки знати!
Існує два види- сорти, як кому до вподоби, кави - це арабіка (м’яка, ароматна, з присмаком кислинки, але низьким вмістом кофеїну (від 1 до 1,7%)та робуста (дешевша за попередню, але має підвищений вміст кофеїну (від 2 до 4%) та з притаманною для цього сорту гірчинкою). Звісно, від країни походження зерн , смак сортів завжди відрізняється. Адже додаються притаманні тому чи іншому регіону унікальні нотки аромату та смаку. Наприклад: Балі Шінзан - сорт арабіки, має запах гвоздики, солодкий на смак, як хурма та з нотками ямайського перцю. Також на насиченість та присмак кави має вплив і її обробка, наприклад, - слабка ступінь обжарювання дозволяє розкрити усі, так би мовити, сторінки смаку.
Більшість виробників змішують різні сорти та види кавового зерна між собою, саме цим вони створюють притаманний торговій марці аромат та смак кави. А ще, так вони регулюють ціни на свій продукт. Більше арабіки, кава до…., ну ви зрозуміли.
А тепер про різницю. От уявіть ранок: ви маєте швидко прокинутись, п’єте ароматну каву з суміші, що пропонують в наших закладах і не відчуваєте того ефекту бадьорості, бо така суміш не зовсім ранкова. Для прикладу беремо Італійців: вранці вони віддають перевагу більш міцнішій каві, яка складається на 90, а деколи і на 100 відсотків із зерен робусти сильного, темного обсмаження, який дає не тільки стійку та густу пінку, а ще й приємний гіркуватий смак. Приготований з такої суміші еспресо дає миттєвий ефект. Ви відчуваєте бадьорість одразу, з першого ковтка. А ось для вечірніх посиденьок вони радять пити каву з молоком, прянощами та на сто відсотків із зерен арабіки.
Чому в нас не так. По-перше, для місцевих кав’ярень -це розкіш. Для середньо обсмажених зерен більше підходить дрібний помел, а для темно обсмажених - навпаки. Тому доводиться постійно налагоджувати свій апарат під клієнта але краще мати дві кавові машини. Для збільшення способів приготування потрібне також і інші прилади, а це витрати.
Ось наприклад, приготування кави у френч-пресі підходить для крупного помолу, що допомагає каві розкритись та віддати весь свій яскравий смак і навпаки, -для еспресо не підходять зерна слабкого обсмаження, смак такої кави буде неприємний. В тому що в нас немає вибору винні в першу чергу ми самі. Спитайте себе, ви цікавились хоч раз у баристи, яку він вам готує каву? За статистикою 65-70% людей не цікавить, що вони вживають. Кава, як кава і все. Тому, маємо те, що маємо.
Але, як завжди, в наш час є альтернатива. В більшості міських кав’ярень продають каву в зернах різних сортів та купажів (суміш арабіки чи робусти з різних континентів). Там ви зможете перед покупкою продегустувати, але радимо краще так не робити, тому що в кавовій машині все одно лишаються попередні зерна і смак вибраної вами кави не буде стовідсотковим. Краще купувати по п’ятдесят чи сто грам, молоти та готувати вдома.
Наша порада. На вибір кав’ярні має впливати, у більшості своєї, обладнання, асортимент тістечок, інтер’єр та затишок для вас. Інше неважливо. Бажаєте кави, пийте де бачите, суміш використовується майже однакова тому і смак ідентичний. Звісно, завжди є виняток і можливо, навіть, у нашому місті. А якщо ви все ж таки забажаєте ексклюзиву, то краще купіть кавоварку. На щастя кавомана, кількість видів, ціни та доступність їх сьогодні просто вражає та готуйте каву вдома за власним смаком.
Ось тут, за посиланням ,тогорічний конкурс на кращу кав’ярню міста, зверніть увагу на кількість їх та порівняйте з сьогоденням.
Всім добрата смачної кави.