20 березня у приміщенні актової зали ЗОШ№3 відбулася зустріч представників батьківських комітетів дитячих навчальних закладів з начальником управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрієм Петриком.
Найболючішими темами для обговорень стали: ковбасні вироби у раціоні дітей та недосконала система тендерів.
Сосиски в дитячому меню
Обговорення питання, яким почалася зустріч та ним же і закінчилася.
“Якщо з боку батьків буде вирішено, щоб такий вид продукту як ковбасні вироби, зокрема сосиски та сардельки, не використовувалися у харчуванні, то ми подумаємо, як розірвати цей договір і звичайно тоді буде вирішено, що такого виду продукції ми використовувати не будемо.” - наголосив Юрій Петрик.
Наприкінці батьківських зборів було вирішено, що в кожному дошкільному навчальному закладі проведуть опитування серед батьків шляхом голосування, яке б вирішило чи хотіли б батьки, щоб у раціоні їхніх дітей були сосиски та сардельки. До речі, як зазначив Юрій Федорович, сосиски постачають вищого сорту від організації “Кременчуг”, адже саме вона і є поставщиком ковбасних виробів, затверджених санітарними нормами Держпродспоживслужби.
Коли, що і як готувати?
Юрій Петрик розповів, як створюється меню на 2 тижні. Меню-розкладка на кожен день для дітей у дошкільних закладах Білої Церкви затверджується Держпродспоживслужбою (санстанцією). Ні керівник закладу, ні медсестра, ні кухар не можуть запропонувати іншу страву. Неможливо, щоб раціон був інший, не такий, як затвердили. Є конкретні цифри-вимоги. Меню-розкладка готується сьогодні на завтра - це є обов`язковим. Ця картотека страв має суворо відповідати тим нормам порцій чи нормам готової продукції, яка є у меню-розкладці. Існує рецептура дитячих страв, в яких чітко прописано покроково, скільки потрібно води, як довго варити і тп. Навіть чай має бути приготований згідно інструкції.
За 30 хвилин до початку видачі їжі, медична сестра повинна здійснити пробу. Якщо все відповідає вимогам, то дається дозвіл встановленому графіку та по групах розноситься їжа.
Юрій Петрик нагадав, що коли вони разом із представникам батьківських комітетів приймали рішення про підняття вартості харчування із 20 грн до 30 грн, то обговорювалося питання про те, щоб повністю забезпечити добові норми в основних видах продуктів (жири, білки, вуглеводи) за сьогоднішніми цінами, ціна питання повинна складати 47грн 50коп. “Ми тоді чітко вам казали, що на ціну 30 гривень ми будемо виконувати натуральні норми на 62%.” - нагадав начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради. Тобто, виконання натуральних норм буде не на 100 відсотків. Саме ці 38%, які залишаються - це і є зобов`язання батьків дозабезпечити власну дитину до виконання добовими натуральними нормами. Тому, коли дитина хоче ввечері їсти, це обґрунтовано як і з економічної точки зору, так і з точки зору розвитку дитини."
Якість харчової продукції, яка завозиться
“Наразі усі основні види продуктів у нас є. Щодо якості продуктів, то ми можемо судити лише з тих документів та сертифікатів, які надають поставщики", - зауважив Юрій Федорович.
Хоча, персональну відповідальність за якість продукції несе комірник навчального закладу, медичний працівник і вже потім завідувач. У кожному навчальному закладі є журнал повернення неякісної продукції. “Ми ніколи не приховували цих фактів. Нам це невигідно. Ми не хочемо економити таким чином, або наражати на небезпеку здорових дітей.” - коментує Юрій Петрик. Тому, замість того як прийняти, наприклад, молоко, яке перевозилося в жарку погоду, завідувач має право відмовитися від нього та повернути поставщику.
Саме така ситуація була з м`ясом. Геннадій Дикий, міський голова, про це повідомляв білоцерківцям. Тоді постачальник завіз заморожене м`ясо і ми його не взяли, адже невідомо, коли його було заморожено. Після невдалих спроб шантажу поставщиком вже сьогодні привезли якісне м`ясо з відповідними документами.
Тендери
На зустрічі з батьками Юрій Петрик розповів про систему тендерів, через недосконалість якої в дитсадочки м. Біла Церква тимчасово призупинили постачання хлібо-булочних виробів. І питання не в тому, що в цьому винен виконавець тендеру,- ні. Система тендерів сама визначає, хто із учасників стає переможцем. Як правило, переможцем стає організація, яка надала найкращу цінову пропозицію. Але це зовсім не означає, що пропозиція ця якісна. Документи, які надав поставщик можуть переглядатися після визначення переможця. Але є такі поставщики, які свідомо занижують ціну, щоб виграти тендер, а потім виходить так, що до кінця фінансового року недостатньо коштів на якийсь продукт харчування.
“От вам добросовісність постачальників і недосконалість законодавства” - сказав Юрій.
Оплата квитанцій
Юрій Федорович роз`яснив питання оплати квитанцій авансом:
“Немає такого поняття “сплата авансом”. Є поняття - сплата за поточний місяць за організацію харчування. Чому це так? Якщо у вас сьогодні немає грошей в кишені, ви зможете приготувати вечерю? - Ні. Саме так і тут: якщо у мене не буде грошей, я не зможу організувати харчування. В результаті батьки мають платити відповідно до закону - до 10 числа поточного місяця, щоб провести вчасно розрахунки, закупівлі і тд.”
Якщо дитина не ходила декілька днів у садочок, то ті гроші не пропадають, їх не зараховують і оплата переходить на інший місяць. В результаті, наступного місяця, вам на таку суму треба буде платити менше.
Цього разу на зустріч з Юрієм Периком прийшло багато зацікавлених батьків. Вони приймали активну участь в обговоренні вирішення проблем харчування у дитячих садочках, які їх непокоять.