У цьому році погода сприяє ранньому початку грибного сезону. Люди масово вирушають до лісу на «тихе полювання». Однак, слід пам’ятати, що отруїтися можна не лише отруйними грибами, але й їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.
Як розповів завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень, лікар з гігієни харчування Білоцерківського міського відділу лабораторних досліджень Петро Андрійович Качалаба, через вживання грибів в цьому році було зафіксовано 8 смертельних отруєнь в Черкаській, Житомирській, Чернігівській областях. Зареєстровані грибні отруєння і в Київській області.
Більшість грибних отруєнь викликані вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні сироїжки або печериці.
Як збирати гриби, щоб уникнути отруєння:
- Кладіть гриби до кошика за цілковитої впевненості в тому, що вони їстівні, при найменшій підозрі не ризикуйте, викиньте їх.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів без виражених зовнішніх ознак.
- Не збирайте грибів на радіаційно забруднених територіях, біля автотрас.
- Не купуйте гриби на вулицях (стихійних ринках) чи у продавців на автошляхах.
Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння:
- Не вживайте сирих грибів.
- Перед готуванням страв із грибів уважно перевірте їх, викиньте ті щодо яких є підозра або частинки грибів.
- Відібрані гриби необхідно ретельно промити та двічі довести до кипіння, потім проварити ще 15-20 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігати на холоді, не більше доби. Як споживати гриби, щоб уникнути отруєння.
- Головне не годуйте грибами дітей, так як грибні страви важкі до перетравлення дитячим організмом та приводять до шлунково-кишкових захворювань. Це стосується не тільки дикорослих грибів, а й штучно вирощених.
- Не можна вживати гриби вагітним та людям з захворюванням шлунково-кишкового тракту.
- Найкраще взагалі відмовитись від вживання дикорослих грибів. Без цього продукту, погодьтесь, можна обійтись.
Симптоми грибного отруєння можуть з’явитись від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які вживались. Симптомами грибного отруєння можуть бути запаморочення, нудота, сильна спрага, біль у животі, блювота, пронос, посиніння губ, розлад свідомості, судоми. Через одну-дві доби може настати ниркова та печінкова недостатність із якої вивести людину майже неможливо.
Що необхідно робити?
Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте вказані симптоми, негайно викликайте «швидку допомогу». До приїзду лікарів потрібно випити кип’ячену підсолену воду та викликати блювання. Потім прийняти активоване вугілля із розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги.
Розповсюджена думка, що грибну страву необхідно запивати алкоголем для нейтралізації яду. Але все відбувається з точністю до навпаки, з отрутою блідої поганки спиртне посилює отруєння.
Смерті людей від отруєння грибами свідчать, про те, що не варто ризикувати життям. Рекомендовано взагалі відмовитись від споживання дикорослих грибів.
Раніше повідомлялося, як довести те, що ви отруїлися в якомусь закладі.