Літо набирає обертів, а ціни на молоду картоплю, капусту, моркву зашкалюють, наближаючись до 15-20 гривень за один кілограм капусти або моркви. Це в п’ять разів дорожче, ніж було в минулому році.Наприклад, в червні 2016 року капуста коштувала 2,55 грн/кг, а зараз більше 15 грн.
Як відзначають експерти агроринку, високі ціни пов’язані з низьким врожаєм, так як весна була пізня та холодна. Ще одна, але менш значна причина – запрацювала асоціація з ЄС, внаслідок чого українські ранні овочі пішли на експорт.
Що буде з цінами на овочі влітку?
Як повідомляють аналітики проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти", в поточному році картопля подорожчала на 23%, тобто до 16-19 грн/кг в роздробі.
Подешевшали до 8 грн/кг огірки та кабачки. Дорогу капусту, буряк і морву виробники пояснили зменшенням площ під насадження через провал за цінами у минулому році.
Як відмітив аналітик Української аграрної конфедерації Дмитро Дейна, пізня морозна весна стала причиною того, що ґрунтовий врожай запізнився. А тепличні овочі завжди відрізнялись високими цінами.