За перше півріччя 2016-го у Білій Церкві зафіксовано 409 випадків кишкових інфекцій, причому 352 з них – у дітей. Про це повідомляє міська санітарно-епідеміологічна служба. Як зазначають епідеміологи, у 96% випадків причиною хвороби є вживання неякісних та небезпечних продуктів харчування.
Які продукти відносяться до небезпечних для здоров’я? По-перше, такі, що мають видимі ознаки псування – специфічний колір, запах, смак, змінену консистенцію. По-друге, потенційно небезпечними є продукти, придбані на стихійних ринках. По-третє, слід зважати на умови зберігання продуктів. Вологе середовище у поєднанні з теплом (+25-37 градусів Цельсія) сприяють активному розмноженню мікробів у харчових продуктах.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій передаються через молочні продукти, м’ясо та кондитерських виробів з кремом. Також слід із застереженням ставитись до продуктів з коротким терміном придатності, оскільки вони швидко псуються.
Ще одним джерелом кишкових інфекцій є вода з невідомих або забруднених джерел водопостачання. Купатись у забруднених водоймах також не рекомендуєтся. Мікроби можуть потрапити до організму через не миті руки та продукти харчування.
Першими ознаками кишкової інфекції є нудота, більш в животі та пронос. За наявності таких симптомів треба одразу звертатися до лікарні.