Чим небезпечні ранні овочі?

Після зими всім хочеться свіжих овочів. Тому на ринках і на полицях магазинів вони з’являються за декілька місяців до початку сезону. Однак, медики застерігають: ранні овочі можуть містити забагато нітратів і загрожувати здоров’ю.

Тепличні рослини, вирощені в штучних умовах, містять підвищену кількість шкідливих елементів добрив. Нерідко кількість нітратів перевищує норму вдвічі і навіть більше. В більшості випадків, це результат безконтрольного використання мінеральних добрив. Однак, негативні наслідки може мати порушення температурного режиму,  нестача світла, вплив шкідників та безліч інших чинників.

Тому лікарі радять вживати заходи безпеки. Перш за все, ранні овочі та фрукти слід вимочувати у звичайній воді протягом години. По-друге, слід обрізати крайні частини плодів, коріння та зелені «хвостики», які накопичують нітрати. По-третє, овочі можна піддати термічній обробці: підсмажити, протушкувати або просто приготувати на пару.

Однак, навіть ці заходи не дають стовідсоткової гарантії від нітратів. Тому лікарі радять вживати ранні овочі в поміркованих кількостях.